The Sky is full of dreams...

I learned to fly between mine...

zaterdag 3 april 2010

Flight 19... (Sailingkids...)

Zoals ik in mijn vorige verslag al had aangegeven, waren vandaag de Sailingkids te gast op de vliegclub. De Stichting Sailingkids organiseert zeilreizen voor zieke kinderen en hun familieleden. Ze bezitten een aantal schepen, waaronder "De Vrijheid", een volledig voor gehandicapten aangepaste driemaster, waarmee ze varen op IJsselmeer en Waddenzee. Een aantal van hun reizen zijn voor groepen kinderen van 14 tot 18 jaar met dezelfde aandoeningen, meestal georganiseerd samen met hun patientenvereniging of, zoals in dit geval, het Sophia Kinderziekenhuis. Om die groepen kinderen met elkaar kennis te laten maken, voordat hun zeilreis gaat beginnen, komt zo'n groep naar de Vliegclub Rotterdam. Op de club hebben zij dan hun eigen kennismakingsprogramma, en 's middags kunnen de deelnemers zien wat "vliegen" inhoudt. Naast een briefing en een rondrit over de luchthaven krijgen ze ook een rondvlucht aangeboden. Voor zo'n rondvlucht heb ik mij als piloot aangemeld.

Rond twee uur kwam ik samen met Calvin op de club. Ik kon direct aanschuiven bij de briefing door Wouter. Er waren 6 vluchten ingepland. In eerste instantie stond ik ingepland met de SVM, echter deze viel helaas uit waardoor ze werd vervangen door de SVQ. Ik zou de tweede vlucht voor mijn rekening nemen. Deze stond gepland tussen 16:00 en 17:00 uur. Volgens de indeling zou ik Bas en Harm-Yun meenemen. Aangezien ik nu de SVQ mee had, kon er nog een passagier mee. In overleg met de organisatie kon één van de begeleidsters, Annemarie, ook mee. Wouter had voor Calvin ook nog een leuke job. Calvin moest erop toezien dat de mensen op tijd op de juiste plek waren. Er stond immers ook nog een bezoek aan de flightsimulator gepland. Calvin nam deze taak graag op zich.

Hevige hagelbuien en regen gooiden voor wat betreft het schema flink roet in het eten. Met behulp van buienradar werd het juiste moment voor een vlucht bepaald. Voor wat betreft mijn vlucht zou tussen 17:00 en 18:00 uur een 'gat' tussen de buien zitten om de vlucht uit te voeren. Rond 16:50 verzamelde ik mijn pax en stapten we in de SVQ. Bas was vorig jaar al een keer meegevlogen en gaf gewillig zijn plekje af aan een maatje van hem.

Na de startup taxieden we naar de Runway. Op taxiway Victor stond een 737 van Transavia een test uit te voeren zodat ik in eerste instantie via V4 de baan op moest taxien naar V2 of V1. De wind was inmiddels kalm geworden zodat ik ook gebruik mocht maken van Runway 06. Om onnodig taxien te voorkomen maakte ik graag gebruik van dit aanbod. Na de runup-checks kreeg ik de take-off clearance.

De vlucht ging via Ikea naar Scheveningen. De passagiers verbaasden zich over de snelheid waarmee we boven Delft zaten en daarna boven Den haag en Scheveningen. We hadden een schitterend zonnetje en het was kraakhelder dus konden we ver kijken. Onder veel ohhhs en ahhhhs bereikten we bij Kijkduin de kust. Langs de kust ging het verder naar Hoek van Holland, het was zo helder dat we de skyline van Rotterdam duidelijk zagen liggen. Vanaf Hoek van Holland volgden we de waterweg naar de Euromast. Van de Toren moesten we op 1500 ft blijven. Ter hoogte van Maassluis kwam het vliegtuig van Kamair ons op 1300 ft tegemoet. Leuk om te zien, uiteraard ook voor de passagiers.

Via de Euromast vlogen we weer terug naar het veld. Op downwind kreeg ik al een landingsclearance. Even later hingen we op final. De 737 van Transavia stond nog steeds op Taxiway Victor te testen. Doordat ik wat te hoog op final zat kon ik niet op de drempel landen en reedik uiteindelijk exit V3 voorbij. In verband met de testende 737 kreeg ik een backtrack van de Toren op en kon ik alsnog via V3 de baan verlaten.

Terug bij de club werden mijn passagiers enthousiast opgevangen. Samen met Wouter zette ik de SVQ op stal en deed ik in de club de administratie.

Al met al een zeer geslaagde vlucht met geweldig enthousiaste pax... Echt een aanrader zo'n vlucht...

Helaas dit keer geen foto's en track in google earth.

Tot de volgende keer...

1 opmerking:

Skycaptain Marz zei

Leuk verhaal! Jammer dat mijn aanmelding in een spam box terecht is gekomen, anders hadden we onze fameuze Victor-2 formatie kunnen vliegen met de sailingkids.
Better next time zeg ik.

Good flying mate!