The Sky is full of dreams...

I learned to fly between mine...

zaterdag 26 maart 2011

Flight 40... (Twittering Texel...)

Twitter, Facebook.. Je moet tegenwoordig wel uit een ander zonnestelsel komen, wil je niet weten wat het is. Hoe het werkt zal wellicht nog niet iedereen duidelijk zijn, maar die groep mensen zal wel snel kleiner worden. Regeringen worden er door omver geduwd, oorlogen ontstaan er door terwijl de hele wereld live 'meekijkt' via de Social Networks. Een paar maandjes geleden besloot ik ook maar eens een kijkje te nemen in deze media.

Inmiddels heb ik (@DutchFlyboy) een klein select groepje mensen binnen mijn netwerk. Ik blijf van mening dat je voorzichtig moet zijn met hetgeen je allemaal digitaal cyberspace in gooit. Ook een aantal medebloggers bleek op Twitter te zitten en al vlug werd er een zogenaamde Twitterflyin (#Twitterflyin) georganiseerd. We spraken af om uiteindelijk vandaag af te spreken op Vliegveld Texel. Een aantal van deze bloggers ken ik alleen van het blog, dus leek het mij zeker leuk om eens het gezicht achter deze blog te ontmoeten.

Via Twitter hielden we elkaar op de hoogte van het weer en de voorbereiding. Het was de bedoeling op rond 12:00 uur Local Time aan te komen op Texel. Helaas moesten er een paar afzeggen, maar uiteindelijk zouden er vier vliegtuigen met vijf vliegers en mijn vaste 'Co-piloot' deelnemen aan deze eerste Twitterflyin.

Rond 9:45 uur was ik op de club waar ook even later Ben aankwam. Ben vloog de PH-JJM en ik met Calvin de PH-HGO, de gezusters C152 van de club. Marcel en Martijn vlogen met een andere Cessna vanaf Foxtrot. Het weer hield niet over. Miezerregen en lage bewolking. We wisten wel dat het weer alleen maar zou opknappen. De vrag was natuurlijk alleen wanneer de gehele route VMC zou zijn. De Metar van de Kooij gooide echter roet in het eten. Er bleef maar bewolking op 500/800 ft hangen. Achteraf bleek dat deze metar (lees autometar) niet deugde. Marcel en Martijn hadden met het KNMI gebeld waaruit dit bleek. Trouwens een prima service en zeker aan te bevelen. Ook Ben had al met de havenmeester van Texel gebeld die had doorgegeven dat er een blauwe lucht was met een heerlijk zonnetje.

Inpakken en wegwezen dus. Er zat gelukkig nog ruim voldoende brandstof in de HGO, dus hoefde ik niet te tanken. Na het opstarten taxiede ik naar V4 voor de runupcheks. Ik moest echter bij Lima nog wel even wachten op een aankomende Boeing 737 van Transavia. De toren waarschuwde deze transkist dat ik achter hem langs zou taxien zodat deze niet de motoren even zou aanjagen. Na de conformatie kreeg ik toestemming om achterlangs te passeren. Toch maar even de Transaviapiloot even bedankt na het passeren. De runup verliep goed en ik mocht nog voor de transavia vertrekken. Ik hoop maar dat deze 737 geen last heeft gehad van mijn wake-turbulance :)

Op de Mike-departure moest ik af en toe heel even naar de 800 ft zakken om onder een wolkje door te vliegen, maar gelukkig kon ik vrij snel weer terug naar 1000 ft. Bij Mike meldde ik mij af en gaf het voor de zekerheid toch maar even door aan de Toren zodat ze dat aan evenueel ander verkeer konden doorgeven.
Van Flight 40... (Twittering Texel...)


Het eerst leg liep naar Woerden waarna ik de koers zette naar PAM. Leuk om deze VOR aan te vliegen en het naaldje daarbij in het midden te houden. Na PAM klaarde het weer gelukkig op en was de blauwe lucht zichtbaar. Ik had mijzelf aangemeld bij Amsterdam Info. Op een gegeven moment werd ik opgeroepen, naar wat ik in eerste instantie dacht door Amsterdam Info. Er werd aan mij gevraagd naar de regional QNH. Huh, is dat een 'subtiele manier' om mij te laten weten dat ik wellicht op een verkeerde hoogte zat? Wellicht door een verkeerde instelling van de hoogtemeter. Ik antwoorde dat de QNH 1018 was, wat overigens overeen kwam met de instelling op de hoogtemeter. Toen pas bleek dat Ben in de JJM dit aan mij vroeg. Althans dat dacht ik...

Na Pampus vloog ik naar Marken, daarna langs Volendam en door naar Hoorn. Madat ik Onder de Schiphol TMA vandaan was meldde ik mij af bij Amsterdan Info en zette ik de frequentie op Dutchmil. Alleen maar uitluisteren leek mij voldoende (en overigens het advies van Dutchmil). Ik zette de neus in de klimstand om uiteindelijk naar 3000 ft door te klimmen. We moesten immers de waddenzee oversteken, en bij boven water vliegen is het handig om hoog te gaan vliegen. Overigens een schitterend gezicht om zo hoog boven de wadden te hangen. Den Helder, Texel, Vlieland en Terschelling in één oogopslag.
Van Flight 40... (Twittering Texel...)

Door het gas terug te nemen daalde ik langzaam terug naar uiteindelijk circuithoogte. Ik was de enige in het circuit en even later stonden we op het texelse gras. Ik parkeerde de HGO naast de JJM. Er scheen inderdaad een heerlijk zonnetje, maar helaas was het te koud om buiten te kunnen zitten. Eerst de landing even afrekenen bij de altijd vriendelijke havenmeester Ed.

Ik was uiteindelijk de laatste die aan de tafel van de Flying Twitters aanschoof. Erg leuk om elkaar op deze manier te ontmoeten. Na een heerlijke lunch en een drankje liepen we gezamelijk naar de VZVom deze eens van dichtbij te zien. Daarna met z'n allen bij Ed op de ouderwetse manier een flightplan indienen voor de terugvlucht. In het restaurant namen we nog met z'n allen een bak koffie en rond 15:30 liepen we weer naar de 'birds' om ons terug te brengen naar EHRD.

Marcel en Martijn waren de heenvlucht langs de kust gevlogen en gingen nu via het IJselmeer terug. Ben en ik vlogen langs de kust weer terug. Hiervoor moest de CTR van De Kooij worden gekruist. Ik vroeg aan de controller os ik een low-pass mocht maken over de landingsbaan 21. Dit mocht en moest mij op final op 300 ft melden. Lager mocht niet aangezien er wat materiaal op de baan stond. De baan was namelijk in onderhoud. Ik mocht zelfs links van de baan voorbij vliegen, dus tussen de Toren en de baan in. Ter hoogte van de Toren 'schudde' ik de vleugels. De controller in de Toren zwaaide vrolijk terug. Erg leuk om te doen. Op het platform stonden een paar stevige Helicopters.

Bij het verlaten van de VTR vloog ik samen met Ben op. Ben was direct langs de kust gevlogen. Uiteindelijk schoof ik voor Ben langs. Samen vlogen we zo verder langs de kust naar beneden. In de verte het windmolenpark voor de kust.
Van Flight 40... (Twittering Texel...)
Ter hoogte van Zandvoort zette ik koers naar Zoetermeer, om daar de CTR van Rotterdam binnen te vliegen. Het was lekker druk binnen de CTR zodat het goed luisteren was en uitkijken naar ander verkeer. Ter hoogte van Pijnacker, moest ik aanvliegen op het begin van downwind van baan 06. Ik was nummer 3 voor landing.

Na een, al zeg ik het zelf, keurige landing terug naar de club. Bij het vastbinden van de HGO kwam Ben net binnen zweven. Ben was via de Hotel-arrival naar 'binnen' gekomen.

Op de club werd er nog, onder het genot van een drankje, ff nagepraat over deze heerlijke vliegdag. De Twitterflyin krijgt zeker een vervolg...

Hier nog de blogs van Ben, Marcel, Ralf en Martijn.
Hier de foto's en hier de track in google earth.

Geen opmerkingen: