The Sky is full of dreams...

I learned to fly between mine...

zaterdag 21 juli 2012

Flight 61... (VFR Naples...)


Dit jaar ben ik samen met Calvin in Florida op vakantie. Een unieke gelegenheid natuurlijk om eens het Amerikaanse luchtruim te gaan verkennen. Via Martin Schut, waarmee ik samen in de opleiding heb gezeten, heb ik van te voren contact opgenomen met Europa-American Aviation in Naples op Naples Municipal Airport. Hier heeft Martin uiteindelijk zijn vliegbrevet gehaald.

Via mailcontact had ik om 10:00 LT een afspraak gemaakt voor een vlucht met een safetypilot. Ik zou vliegen met een Diamond DA40FP (reg. N479FP) met een Garmin 1000 aan boord. Arjan goes digital :) Op de club hebben wij wel een Diamond DA40 gehad waar ik goede verhalen over heb gehoord, alleen was ik hier zelf nimmer aan toe gekomen om hier een checkout op te doen. Bij binnenkomst stond Justin Matula al achter de balie mij op te wachten. Na het checken van mijn brevet vroeg hij wat ik wilde gaan doen. Een leuke scenery vlucht leek mij wel leuk om te doen. Hij stelde zelf nog voor om daarna nog twee T/G's te maken om te kijken, of beter gezegd te voelen hoe dit vliegtuig handeld.


Direct hierna liepen we naar buiten voor het vliegtuig. Justin deed de walkaround zodat we even later in konden stappen. Naples is een gecontroleerd veld dus ATIS uitluisteren en taxiclearance vragen. Justin deed de radio. Baan 14 was in gebruik wat betekende dat we best een stukje moesten taxiën. De Diamond heeft geen neuswielbesturing dus het sturen van het toestel dient te gebeuren met de differential brakes. Rechtsaf rechts remmen, linksaf links remmen. Even wennen, maar op zich snel onder controle. Bij de holding nog even de runupchecks en cleared for takeoff.Direct na takeoff maakten we een bocht naar rechts naar de kust. Justin vroeg mij om af te levelen op 1500 ft. Via een linker bocht vlogen we langs de kust verder om zo naar Marco Island te vliegen. Best leuk om de kust zo uit de lucht te bekijken. Tijdens de vlucht vertelde Justin mij nog wat van het Garmin1000 systeem. Een erg mooi systeem, alleen is het digitale systeem natuurlijk wel wat gevoeliger voor schommelingen van bijvoorbeeld snelheid en hoogte. De analoge wijzertjes zijn dan toch een stuk rustiger.We vlogen links om Marco Island heen om zo weer terug te vliegen naar Naples. Aan de rechter zijde schoof Marco Island Executive Airport voorbij. Justin vertelde dat een leerling van hem gisteren daar een go-around moest maken omdat er een 2 meter lange krokodil op de baan lag. Ben benieuwd hoe de havendienst dat opgelost heeft :)


Via reportingpoint Whiskey vlogen we naar het Courthouse om zo achter een voorganger aan downwind op te vliegen op 1000 ft. Ter hoogte van de threshold van baan 14 moest ik de eerste stand flaps selecteren en op het moment dat de voorganger boven de nummers hing mocht in indraaien naar base. Gas eraf en zakken maar. Justin gaf aan de neus echt te drukken omdat de Diamond niet snel zakt indien je alleen het gas eraf haalt. Pas op short final mocht in de tweede stand flaps erin zetten en met een nog steeds gedrukte neus de snelheid er uit laten lopen. Pas in het grondeffect kon ik de knuppel wat trekken om zo uiteindelijk netjes te flaren en de kist op zijn achterpootjes te zetten.

Justin zetten de flaps terug in stand 1 en ik haalde carb. heat weer terug om daarna weer vol gas te geven voor nog een circuitje. Vrij snel hingen we weer en 500 ft mocht ook de flaps weer ingetrokken worden. De tweede landing ging weer net ietsjes vloeiender.


Bij de full stop kwamen we iets hoger binnen maar aangezien de landingsbaan lang genoeg was, was dat geen probleem. Bij het afrijden van de baan kwamen we tot een full stop en deed Justin de after landingchecks. Hierna nam hij weer contact op met Ground en mochten we weer terug taxtien naar de vliegschool. Nadat we de kist weer op zijn plek hadden gezet liepen we weer de school in om daar de administratie af te wikkelen en het logbook in te vullen. Staat leuk in het logbook KAPF met 3 starts en landings...

Mochten jullie ooit een keer in de gelegenheid zijn om zoiets te doen, dan is het zeker een aanrader. Al is het alleen al om de kosten ;) $ 166,00 uurtarief en $ 0,00 landingsgeld. Uiteraard nog wel een vergoeding voor de safetypilot...

Hieronder nog een filmpje van de vlucht...


Hier de track in Google Earth en hier de foto's...

Tot de volgende keer...

2 opmerkingen:

Tino zei

Arjan,

Leuk verslag met de foto's en video...

Brings back good feelings & memories!

Greetz, Martin

Arjan zei

Was erg leuk om te doen... Thnx voor de tips Martin!!

Groet,
Arjan